Kær drue med mange navne

Der er rødvin og hvidvin og så er der rosé. Hver slags har deres tilbedere og går sammen med forskellige madretter. Hvidvin kender vi mest som ledsager til forretter og som kølig forfrisker en sommeraften i haven eller på cafeen. Her er hvidvinen uovertruffen. At lade sig læske med at glas kølig hvidvin på hede aftener om sommeren, det er vel noget af det bedste. Man fremstiller hvidvin af flere forskellige druer. Her er en af dem

Den kendte drue pinot gris dyrkes i mange forskellige lande. Mest kendte er nok de franske og italienske pinot gris vine, som har forskellig smag alt efter hvor de kommer fra. I Tyskland dyrkes den også, men her kaldes pinot gris for grauburgunder, selvom det altså er samme drue, det drejer sig om. Men kært barn, mange navne, som man siger. For pinot gris er en drue, som er skattet over hele verden, og som ikke er til at komme uden om.

Smagen af Frankrig eller Italien?

En pinot gris smager forskelligt alt efter hvor og hvordan den dyrkes. En italiensk pinot gris vil ofte have et mineralsk præg med noter af mandel. De franske er mere røgede i aromaen. Det skyldes både tradition og geografisk beliggenhed. Men begge lande fremstiller fremragende vin på denne drue.

Pinot er en fransk familie af druesorter. Den man bruger til rødvin kaldes pinot noir. Det er også en drue, som giver fremragende vine. Men altså, til hvidvine pinot gris. Det giver god mening at købe et par flakser fra forskellige områder og så smage sig frem. Der er stor forskel på smagen af disse vine og det er spændende at opleve variationerne.

God til lette retter

Server gerne pinot gris til lette retter som skaldyr og fisk, eller til lækre, ikke for krydrede vegetariske og veganske retter. Den er god til de fleste forretter, hvor den fremhæver både sig selv og maden. Hvidvin er i det hele taget meget velegnet til lette retter og veganske retter, hvor kravet om modspil ikke er så stort som ved, for eksempel, krydrede kødretter. Hvidvin er elegant og let vin.