Det er blevet mere og mere populært, at anskaffe sig en lille vakuumpakker til det private hjem. Det handler til dels om, at vakuumpakkere er faldet så meget i pris, at det i dag giver mening for private at købe dem. Udstyret er også kommet til at fylde mindre, og det gør det lettere at finde plads til en vakuumpakker i køkkenet. Den øgede fokus på sund kost, den begrænsede tid vi har i hverdagen, og det fælles ønske om at mindske madspild, er alle faktorer, der også spiller ind.
Men hvor stammer brugen af vakuumpakkere egentligt fra, og hvorfor er de så vigtige, når det kommer til vores fødevareproduktion?
Før der fandtes private vakuumpakkere var der industri vakuumpakker. Det har nemlig længe været smart for industrien, at kunne vakuumpakke deres varer. Det er noget der er sket indenfor mange forskellige områder.
Mange grønthandlere vælger eksempelvis at vakuumpakke den frugt, de har til salg. Ved at vakuumpakke disse produkter kan man nemlig beskytte dem imod at få mærker og andre skavanker. Ved at holde ilten væk fra frugten forlænges levetiden også, da der ikke kan komme gang i forrådnelsesprocessen.
Det samme gør sig gældende med andre madvarer. Stort set alle madvarer kan vakuumpakkes, og processen gør, at maden holder betydeligt længere. Der er desuden mange former for fødevarer der optager meget mindre plads, når de er blevet vakuum-pakket. Det skyldes, at det ofte er luft, der tager en masse plads ? og luften pumpes jo ud, når produktet vakuumpakkes.
Det er i bund og grund de samme ting der gør, at en vakuumpakker faktisk er god for miljøet. En stor del af de negative effekter vi mennesker har på klimaet, sker igennem vores produktion og behandling af fødevarer. Vi har selvfølgeligt brug for at spise, så fødevareproduktion er ikke til at undvære. Men hvis vi kan skære ned på spild, så kan vi skære ned på mængden af CO2 og lignende vi lukker ud i atmosfæren.
Ved at vakuumpakke mad kan vi sikre, at det holder længere, og fylder mindre. Det betyder at vi smider mindre mad ud, og derfor ikke skaber en unødvendig høj efterspørgsel, der fører til øget produktion. Når produkterne fylder mindre, fordi de er blevet vakuumpakket, så skæres der også ned på behovet for transport af fødevarerne. I visse tilfælde kan en vakuumpakker gøre det muligt at fordoble antallet af varer, som en container kan indeholde. Det betyder at mængden af benzin og lignende halveres: nu kan det hele transporteres fra det ene sted til det andet, med halvt så mange biler på vejene.
Vakuumpakkere er altså utroligt vigtige. De sikrer at vores mad holder længere, at vi har mindre madspild, og at der udledes færre drivhusgasser i forbindelse med produktion og transport af fødevarer.