Den Rette Måde at Være Kreativ i Haven

En af de virkeligt lækre ting ved, at eje en have, er at man kan udfolde sig kreativt. Som haveejer er det nemlig helt op til dig, hvordan din have skal se ud. Du kan vælge at asfaltere hele haven, og lave den til én stor parkeringsplads. Eller du kan fylde den med flotte blomster, i alle regnbuens farver. Du kan vælge at holde det simpelt, med en traditionel græsplæne, og nogle spændende bede rundt omkring. Uanset hvad du godt kan lide, så kan du indrette haven lige efter dit eget ønske.

Haven er altså et perfekt sted, at slippe kreativiteten løs. Der er nærmest ikke nogen grænser for, hvor unik du kan få din have til at se ud. Det svære er selvfølgeligt at skabe en balancegang, så haven også forbliver flot at se på. Hvis man ikke passer på, så kan ens have let blive rodet og uoverskuelig. Problemet er nemlig ofte, at der er for mange muligheder. Når der slet ikke er nogen grænser for hvad man skal gøre, så er det svært at holde fokus, og sikre at der er en rød tråd.

Tricket er derfor, at være kreativ indenfor nogle rammer. Det kan godt lyde lidt forkert, og gå imod intuitionen. Kreativitet handler jo ofte om at bryde med rammerne, og sætte fantasien fri. Det er også ganske rigtigt, men der er en grænse. Hvis der slet ingen rammer er, så drukner kreativiteten i det enorme kaos. Kreative idéer er kun flotte, hvis de skiller sig ud: hvis de gør opmærksomme på sig selv. Hvis din have er én stor og unik pærevælling, så er der ikke nogle enkelte elementer der skiller sig positivt ud. Haven ender altså bare med at se rodet ud, og det var jo ikke planen.

Den rette måde at være kreativ i haven er derfor, at starte med nogle traditionelle rammer. Du er nødt til at starte med noget, der er velkendt og afslappet. Tænk på det, som lærredet til et maleri. Selv de dygtigste og mest kreative kunstnere maler typisk på et almindeligt hvidt lærred. De kunne have valgt at male på noget helt andet og mere unikt. Men det ville give dem det samme problem, som den kaotiske have: rammerne mangler. Det hvide lærred danner altså en velkendt ramme omkring maleriet, som gør at de kreative penselstrøg virkeligt kan stå frem. Du bør gøre det samme i din have: skab en traditionel ramme, så dine kreative idéer kommer til udtryk.

Her bør du holde dig til de mest populære og traditionelle ting. Plant en almindelig græsplane,  og lad en god ligusterhæk danne rammen omkring din have. Når din have ligner en traditionel have, så kan du slippe kreativiteten løs, og dermed gøre haven unik og personlig.